ABD’ye EC-37B elektronik harp uçağı teslimatı

ABD Hava Kuvvetleri ilk EC-37B Compass Call elektronik harp uçağını teslim aldı.

DefenseNews’in tarafından yapılan habere göre EC-37B Compass Call elektronik harp uçağının ilki, yüklenici firmalar BAE Systems ve L3Harris Technologies tarafından 12 Eylül Salı günü ABD Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Yapılan anlaşma gereği ABD Hava Kuvvetleri’ne toplamda 10 adet uçak teslim edilecek. BAE Systems yaptığı açıklamada bahse konu ilk uçağın geliştirme ve operasyonel testlere başlayacağını söyledi.

Yeni EC-37B filosu, Hava Muharebe Komutanlığı’nın eskiyen EC-130H Compass Call uçaklarının yerini alacak. BAE Systems, Hudson, New Hampshire’daki tesisinde yeni Compass Call’un elektronik taarruz bileşenlerini monte ederken, L3Harris göreve özel donanımını Waco, Texas’taki tesisinde Gulfstream G550 platformuna entegre ediyor.

EC-37B Compass Call, düşman navigasyon,,iletişim ve radar sinyallerinin karıştırılmasını da içeren çeşitli elektronik harp görevlerini yürütecek. BAE Systems bu görevlerin, düşman hava savunmasının silah sistemleri ile komuta ve kontrol ağları arasındaki bilgi aktarım yeteneğinin engellenerek düşman hava savunmasının bastırılmasını da içereceğini ifade etmişti.

BAE SYSTEMS Compass Call

Compass Call, düşmanın savaş alanı koordinasyonunu kısıtlamak için düşmanın komuta ve kontrol iletişimini, radarlarını ve navigasyon sistemlerini bozan, taktiksel bir elektronik taarruz silah sistemidir. BAE Systems üretimi sistem, düşmanın silah sistemleri ve kontrol ağları arasında önemli bilgilerin iletilmesini önleyerek düşman hava savunmasının bastırılmasını destekler.

Compass Call, 1981’den bu yana EC-130H platformuyla elektronik taarruz yeteneği sağlamaktaydı lakin sistem şu anda EC-37B Compass Call olarak adlandırılan Gulfstream G550 CAEW platformuna entegre edilmektedir. Yeni platform entegrasyonuyla gelişmiş elektronik taarruz teknolojisinin, daha yüksek hız, daha uzun menzil ve daha yüksek irtifada kullanılması  hedeflenmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

ABD’ye EC-37B elektronik harp uçağı teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum