Polonya’dan kısa menzilli hava savunma sistemi tedariki

Polonya Silahlanma Ajansı, Polska Grupa Zbrojeniowa SA ile Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi tedariki için sözleşme imzaladı.

Polonya Silahlanma Ajansı, Polonya’nın Kielce şehrinde düzenlenen 31. Uluslararası Savunma Fuarı kapsamında Polska Grupa Zbrojeniowa SA ile Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi tedariki için sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşme kapsamında Polonya Silahlı Kuvvetleri’ne 1.000’in üzerinde CAMM-ER füzesi ve 138 adet iLauncher fırlatıcısının teslimatı öngörülüyor. NAREW setlerinin 2027’den 2035’e kadar teslim edilmesi planlanıyor.

NAREW sisteminin temel görevi, operasyon alanındaki birlikleri ve hava üsleri gibi tesislerin korumasını sağlamaktır. Buna ek olarak hava savunma sisteminin diğer görevi orta menzilli hava savunma sistemi WISŁA’nın atış sistemini desteklemek olacak. NAREW seti, öncelikle pilotlu hava araçlarıyla, seyir füzeleriyle ve alçak irtifalardaki insansız hava araçlarıyla mücadele etmek için tasarlanacak.

NAREW programı, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarihindeki en büyük ve en karmaşık modernizasyon programıdır. Uygulama süresi ve sipariş hacmi aynı zamanda bu programın uygulanmasında yer alan Leh şirketlerinin üretim, teslimat, müteakip servis ve modernizasyon aşamalarındaki yeteneklerinin geliştirilmesini de sağlayacak.

Polonya Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan NAREW kısa menzilli hava savunma sistemi (Görsel: EDR Magazine)Polonya’dan CAMM hava savunma füzesi tedariki

Birleşik Krallık ile Polonya, Polonya’nın hava savunmasını güçlendirmek için Nisan 2023’de anlaşmaya varmıştı. Bu kapsamda Polonya, MBDA UK tarafından geliştirilen hava savunma sistemi tedarik edecekti. Yapılan anlaşma ile 22 hava savunma bataryası tedarik edilecek. İki ülke arasındaki anlaşmanın toplam tutarı ise 1.9 milyar sterlin olarak açıklanmıştı.

 

İki ülke arasındaki anlaşmanın imzalanmasından sonra Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace şu açıklamada bulunmuştu:

Birleşik Krallık ve Polonya’nın derin ve tarihi savunma bağlarının, Polonya ile Birleşik Krallık’ın şimdiye kadarki en büyük savunma ihracat anlaşmasının imzalanmasıyla bir adım daha ileriye gitmesinden memnuniyet duyuyorum. Polonya’nın savunma modernizasyon planlarını desteklemeye kararlıyız ve bu iyileştirilmiş hava savunma programı, Polonya ve İngiltere’nin halkımızı korumaya ve NATO güvenliğini güçlendirmeye devam edebilmesini sağlayacaktır.

Camm füzesi

CAMM, Polonya radarları tarafından yönlendirilen üç katmanlı bir sistemde birleştirecek. PILICA+, MBDA’nın da PGZ ile desteklediği üst seviye WISLA sistemi ve orta seviye NAREW sistemi de dahil olmak üzere, entegre bir hava savunma ağının iç katmanı olarak görev yapacak.

Çok kanallı, radar güdümlü, her türlü hava koşulunda 25 km mesafeye kadar stresli hava tehditlerini yenme kabiliyetine sahip CAMM, yüksek değerli ve mobil varlıkların savunmasını sağlamada Polonya PILICA+ sisteminin yeteneklerinde büyük bir gelişme sağlaması bekleniyor.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’dan kısa menzilli hava savunma sistemi tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum