Akyar’daki Rus Karadeniz Filosuna saldırı

Eylül ayının 2. haftasının başlarında Kırım’ın Akyar (Sivastopol) şehrine konuşlu Rusya’nın Karadeniz Filosuna saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda Karadeniz Filosuna bağlı 13. Gemi Tamir Merkezi hedef alındı. Bu bağlamda saldırının Birleşik Krallık-Fransız üretimi Storm Shadow füzesi ile yapıldığı aktarıldı.

Bahse konu füzeler geçtiğimiz dönemlerde Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya verilmişti. Saldırıda Minsk çıkarma gemisi ve Rostov on Don denizaltısı hasar aldı. Ukrayna daha önce Akyar’daki Karadeniz filosu komutanlığına kamikaze İDA’lar ile saldırı düzenlemişti. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Ukrayna 10 adet seyir füzesi ve 3 adet kamikaze İDA ile saldırıyı gerçekleştirdi.

Ukrayna’nın geçmiş Akyar Baskını

29 Ekim 2022 akşamı Ukrayna’ya ait İHA’lar ve İDA’lar, Akyar limanına saldırı gerçekleştirmişti. Akyar limanı Rus donanmasının Karadeniz’deki ana limanı olarak kullanılıyordu. Saldırı sonrası limanda büyük patlamalar yaşanmış ve yangın çıkmıştı. Saldırı sonucunda Rus donanmasına ait bir fırkateyn, bir çıkarma gemisi ve mayın karşı tedbir (MCM) gemisi de dahil olmak birkaç savaş gemisinin vurulduğu iddia edilmişti.

 

Söz konusu saldırılar kamikaze İDA ile kayıta alınmıştı ve sosyal medyada yayınlanmıştı. Çekilmiş görüntülerde saldırıya uğrayan gemilerden birinin Amiral Grigorovich sınıfı bir fırkateyn olduğu tespit edilmişti. Geminin ise kamikaze İDA’ya ateş açtığı görülmüştü.

Amiral Makarov fırkateyni, Slava sınıfı kruvazör olan Moskva’nın vurulmasından sonra Karadeniz donanmasının sancak gemisi olarak atanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırıda sadece bir mayın karşı tedbir (MCM) gemisi olan Ivan Golubets’in hafif hasar gördüğü belirtilmişti. Açıklamanın devamında Ukrayna’nın saldırıda 9 İHA ve 7 İDA kullandığı açıklanmıştı. Limandan yükselen siyah dumanın ise yapılan bir tatbikattan çıktığı ifade edilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Akyar’daki Rus Karadeniz Filosuna saldırı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum