Çin’den Pasifik’te geniş kapsamlı uçak gemisi tatbikatı

Çin Donanması, Batı Pasifik’te uçak gemisiyle şimdiye kadarki en büyük tatbikatını başlattı.

Çin Donanması, Birinci Ada Zinciri dışında şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük uçak gemisi tatbikatını başlattı. Tatbikat kapsamında 20’den fazla gemiden oluşan bir filo konuşlandırıldı. Savunma analistleri yaptıkları açıklamada bu büyük çaplı filonun Filipin Denizi’nde Tayvan ve Guam arasında ABD Kuvvetleri için yüksek stratejik öneme sahip bir bölgede faaliyet gösterdiğini belirtmekte.

Pasifik’ten Güney Çin Denizi’ne ana erişim yolu bahse konu bölgeden geçmektedir. Tayvan Kuvvetleri ise 11 Eylül Pazartesi günü Shandong Uçak Gemisi’nin Filipinler ve Tayvan arasındaki boğazdan geçtiğini tespit etmişti. Japon ve Tayvan unsurları tarafından gerçekleştirilen gözetleme sonucunda toplamda 20’den fazla savaş gemisinin tatbikata katılmak üzere geçiş yaptığı ortaya çıktı.

Yapılan bu tatbikat ve konuşlandırma Çin Donanma güçlerinin kendi kıyılarından giderek daha uzakta faaliyet gösterme istekliliğini göstermektedir. Aynı zamanda Çin’in komşuları ve rakipleri tarafından artan bir faaliyet dönemini takip ediyor. Yani bu tatbikat bir cevap olarak görülebilir. ABD, Japonya, Avustralya ve Filipin Kuvvetleri ise geçtiğimiz ay Manila açıklarında ilk ortak deniz tatbikatlarını gerçekleştirmişlerdi.

Financial Times tarafından yapılan habere göre USS Ralph Johnson ve HMCS Ottawa geçtiğimiz hafta Tayvan Boğazı’ndan bir geçiş yapmıştı ve kendisi de minyatür bir uçak gemisi olan amfibi USS America yakında Sarı Deniz’de Güney Kore Kuvvetleri ile birlikte büyük bir amfibi tatbikatı gerçekleştirecek. Bu tatbikat ABD Donanması’nın on yıldan uzun bir süredir Sarı Deniz’de gerçekleştireceği ilk büyük çaplı tatbikat olacak. Bu bağlamda ABD’nin bu tatbikatı Çin’in Meksika Körfezi’nde gerçekleştireceği büyük çaplı bir tatbikatla karşılaştırılabilir.

Kaynak: DefenceTürk

Çin’den Pasifik’te geniş kapsamlı uçak gemisi tatbikatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum