İspanya’dan 7 milyar euroluk savunma yatırımı

İspanya hükümeti, C-295 uçakları ve Eurofighter savaş uçakları için 7 milyar euroluk yatırımı onayladı.

12 Eylül 2023 tarihinde İspanyol hükümeti 16 adet C-295 uçağı ve 25 adet yeni Eurofighter savaş uçağı dahil olmak üzere savunma yatırımlarına ilişkin sözleşmeleri onayladı. Savunma Bakanlığı bu programlar ve diğer küçük ölçekli sözleşmeler için 7 milyar euro harcamayı planlıyor. Yatırımların odak noktasını ise Hava Kuvvetleri ile Uzay Kuvvetleri oluşturuyor.

10’u deniz gözetimi, 6’sı deniz devriyesi için olmak üzere 16 adet C-295 uçağı için sözleşme onaylandı. Sözleşmenin toplam maliyeti ise 2.034 milyar euro. Bu bağlamda sözleşmenin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Söz konusu alım, son P3 Orion uçağının emekliye ayrılmasıyla kaybedilen kabiliyetlerin yerini doldurmayı amaçlamakta.

Buna ek olarak ayrı bir program Torrejón ve Zaragoza üslerindeki bazı F-18’lerin yerini almak üzere 25 adet yeni Eurofighter savaş uçağının satın alınmasını içermektedir. Bu programın ise 4.593 milyar euro tutarında olacağı tahmin edilmektedir. Bu maliyete daha önce satın alımı gerçekleştirilen 20 adet Eurofighter Halcón I savaş uçağı için geçerli olan sözleşme hükümleri de dahildir.

Uçak alımlarına ek olarak önümüzdeki dört yıl içerisinde hava muharebe sistemleri için lazer işaretleyici podların satın alınması için 207.4 milyon euroluk bir yatırım planlanmaktadır. Savunma Bakanlığı tarafından uçaklarının operasyonel desteği için ise 95 milyon euro ve F-5 savaş uçaklarının yedek parçaları için 20 milyon euro daha harcanacağı öngörülmekte. Indra, SAES ve Tecnobit gibi şirketlerin C-295 programına katılması bekleniyor. ITP Aero’nun, GMV ve CESA gibi diğer şirketlerin ise Eurofighter programına motor alanında katkıda bulunması bekleniyor.

Kaynak: DefenceTürk

İspanya’dan 7 milyar euroluk savunma yatırımı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum