Pakistan’a JF-17 Block III savaş uçağı teslimatı

Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan-Çin ortak yapımı olan JF-Block III savaş uçağının ilk partisini teslim aldı.

Eurasian Times haber sitesinin haberine göre Pakistan, Çin-Pakistan ortak yapımı olan JF-Block III savaş uçağı siparişinin ilk partisini hizmete aldı. Bir Pakistanlı muhabire göre, ilk teslimatın 12 adet uçaktan oluştuğu ve Pakistan Hava Kuvvetleri’nde 16.Filo’da görev alacağı belirtilmekte. Verilen toplam sipariş miktarı ise 62 uçak, yedek malzeme ve silah sistemlerinden oluşuyor.

Twitter sayfası Falcon Strike Syndicate, geçen haftalarda teslim edilen uçaklardan bir tanesinin kuyruk kısmını paylaşmıştı. Bu kapsamda uçağın kayıt numarasının bulanıklaştırarak paylaşıldığı görülmekte. Bulanıklaştırılan kısmın 6 olduğu gözükmekte. Muhtemelen güvenlik riskleri nedeniyle son sayı bulanıklaştırıldı.

 

JF-17 Block III’ün seri üretim boya şemasındaki ilk partisinin ilk fotoğrafları, Ocak 2022’de görüntülenmişti. Görüntülerde 7 uçak olmakla birlikte sarı ve yeşil renge boyanmış bir şekilde basına servis edilmişti. Yeni teslim edilecek uçaklarla birlikte Pakistan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Chengdu F-7 ve Dassault Mirage-III’ün yavaş yavaş envanterden çıkarılması hedefleniyor.

Pakistan JF-17 Block III savaş uçağı Görsel: Pakistan Strategic ForumJF-17 savaş uçağı

2000’li yıllarda Pakistan ve Çin ortaklığı ile başlayan JF-17 çok amaçlı savaş uçağı projesi 2003 yılının Ağustos ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Tek motorlu olan savaş uçağı Rus yapımı Klimov RD-93 motorunu kullanmakta. Bahse konu motor ise uçağı 2.200 km/s maksimum hıza ulaştırabilmekte. Pakistan Hava Kuvvetleri’nin faal kullanımında olan JF-17 Thunder savaş uçaklarının ‘Block III’ modeli, ilk uçuşunu 29 Aralık 2019‘da Chengdu (Çin) CAC tesislerinde gerçekleştirmişti.

Pakistan’a ait JF-17 savaş uçağı

Block III modeli ile bazı yeni özellikler eklenmiştir. Eklenen özellikler şunlardır:

  • KLJ-7A Aktif Elektronik Taranan Dizi (AESA) radarı
  • Yeni geniş açılı Başüstü Gösterge (Head-Up Display) ve Füze Yaklaşma
  • Uyarı Sistemi (MAWS) / Radar Uyarı Sistemi (RWS)
  • Yeni Motor: Muhtemelen RD-33MK’nın geliştirilmiş bir türevi

Kaynak: DefenceTürk

Pakistan’a JF-17 Block III savaş uçağı teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum