ROKETSAN’dan Malezya’ya KARAOK tanksavar tedariki

DefenseNews’in hükümet ve sanayi kaynaklarına dayandırdığı habere göre Türk füze üreticisi ROKETSAN, Malezya’nın tanksavar ihalesini kazandı. Söz konusu anlaşmanın 108 adet KARAOK füzesini içerdiği iddia edildi. İsimlerinin gizli kalması kaydıyla DefenseNews’e konuşan yetkililer, medyaya konuşma yetkileri olmadığı için anlaşmayı resmi olarak onaylamadılar lakin bahse konu bu ihracatın KARAOK sisteminin ilk ihracat sözleşmesi olduğunu ifade ettiler.

Malezyalı bir yetkili ise yaptığı açıklamada ROKETSAN’ın Malezya ihalesini kazanmak için aralarında Güney Kore ve Çin’in de bulunduğu üç rakibini mağlup ettiğini aktardı. Bu kapsamda sözleşmenin bedelinin yaklaşık 20 milyon dolar olduğu ifade edilmekte.

KARAOK sistemi her fırlatıcı ile birlikte 6 füzeyle (toplamda 18 fırlatıcı) teslim edilecek. Sistemde ayrıca iç ve dış mekan simülatörleri ile test ekipmanları da yer alacak. KARAOK sistemi hizmete girdiğindeyse, şu anda 4×4 G-Wagen araçlarda bulunan Sovyet döneminden kalma Metis-M sisteminin yerini alacak. Ayrıyeten KARAOK tanksavar füzesi Cendana Auto üretimi hafif zırhlı araçlarla beraber kullanılacak.

 KARAOK Tanksavar

Tek er tarafından kullanılan kısa menzilli ”At-Unut” tipi tanksavar silahı KARAOK, üzerinde yer alan kızılötesi görüntüleyici başlık sayesinde gece/gündüz görev yapabilen, portatif bir füze sistemidir. ROKETSAN tarafından geliştirilen KARAOK; hava hücum, hava indirme ve amfibi harekâtta, tehditleri kısa menzilde durdurma, geciktirme, kanalize etme ve imha etme görevlerini gerçekleştirmek amacıyla tasarlanmıştır.

Ağırlığı 16 kg’dan az olan Karaok 110 cm uzunluğunda ve hizalı, artı biçiminde katlanan bir kanat ve arka kanatçık yapısına sahip şekilde tasarlanmıştır. Füze bir tandem (ardışık) savaş başlığı ve kapalı bir alandan atışı sağlamak için tasarlanmış yeni ve yerli olarak geliştirilmiş hibrid-çift aşamalı (fırlatma, uçuş) roket motoru ile donatılmıştır. Atış modları; atıştan önce kilitlenmeyi, atıştan sonra kilitlenmeyi, at-unut, üstten (tepeden) veya doğrudan vuruş kabiliyetini içermektedir.

Kaynak: DefenceTürk

ROKETSAN’dan Malezya’ya KARAOK tanksavar tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum